top of page
internal_black.jpg

Για Εμάς

Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων

Οι αρχές της Γιαννιώτικης Λαϊκής Τέχνες ξεκινούν περίπου με την ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων. Από αναφορές γνωρίζουμε ότι το ασήμι δουλεύεται στα Ιωάννινα από τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας καθώς επίσης, Τουρκικά έγγραφα μας δείχνουν ότι το 1430 ο κλάδος της ασημουργίας βρισκόταν σε ακμή του.

Καθόλη την διάρκεια της ιστορίας υπάρχουν στοιχεία για την εμπορική και την εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων αργυροχοΐας από τους Γιαννιώτες Τεχνίτες σε περιοχές όπως το Βελιγράδι, την Βενετία, το Βουκουρέστι, την Πράγα, την Βιέννη ακόμη και στα Σκόπια και την Ρωσία.

Ενδεικτικό είναι το επενδεδυμένο στο 16ο αιώνα βυζαντινό ευαγγέλιο της Μολυβδοσκεπάστου που εκτίθεται στο Βυζαντινό Μουσείο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης του 16 αιώνα. Στη Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους βρίσκεται κάλυμμα Ευαγγελίου, στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης του Βουκουρεστίου βρίσκεται ασημένιο ποτήριο του 1671, στη Μονή Σινά σώζεται ασημένιος πολυέλαιος του 1752, όλα Γιαννιωτών αργυροχόων .

Παράλληλα παρουσιάζεται μεγάλη παραγωγή κοσμικών αντικειμένων που είναι διάφορα χρηστικά αντικείμενα όλων των κατηγοριών, δίσκοι, πιατέλες, βάσεις ποτηριών και ένθετα σε ξύλο διακοσμητικά, εξαρτήματα ανδρικής χρήσης (ράβδοι, ταμπακιέρες, πίπες κλπ) και γυναικεία κιβωτίδια. Ιδιαίτερη ζήτηση παρουσιάζουν τα αργυρά γυναικεία και αντρικά κοσμήματα σε πολλές τεχνικές.

Το ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΊΝΩΝ (ΚΕ.ΠΑ.Β.Ι.) έχει σκοπό την ανάπτυξη, προβολή και ανάδειξη των γιαννιώτικων προϊόντων αργυροχοΐας. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε και λειτουργεί εκθεσιακός χώρος και κατάστημα λιανικών πωλήσεων αποκλειστικά των προϊόντων των εργαστηρίων του κέντρου. Έτσι, παρέχεται η εξασφάλιση στους πελάτες του κέντρου της προέλευσης και της ποιότητας των προϊόντων.

Οι επισκέπτες του κέντρου έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν την ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ της Ιστορίας της τέχνης της Γιαννιώτικης Αργυροχοΐας, να συνομιλήσουν με τους τεχνίτες και να δουν από κοντά τον τρόπο κατασκευής των προϊόντων ώστε να

γνωρίσουν τα «περίφημα γιαννιώτικα ασημικά»

bottom of page